efektronik

Elektronik dünyası adına herşey

VCD ve DVD

Her ne kadar DVD iyice yaygınlaşmaya başladıysa da, CD gündemdeki yerini hala muhafaza etmeyi başarıyor. Konumuz Video olunca doğal olarak bu iki teknolojinin video kısmından bahis ettiğimiz anlaşılıyordur. yüksek kaliteli VCD ve DVD oluşturmanın metotlarından bahsetmeye çalışalım.

VCD

Video CD (VCD) bilindiği gibi Mpeg-1 teknolojisi üzerine kurulmuş bir video dağıtma yöntemidir. Medya olarak optik bir yapı olan CD(Compact Disk) kullanılmaktadır. Diskin kapasitesi 650-700MB arasında değişmektedir. VCD teknik yapı olarak şu şekilde analiz edilebilir. Video 352x288 pixel boyutlarında ve 25 karedir. Audio ise 44.1 KHz. olup Stereo 16 bit. tir. Toplam bant genişliği 1150Kbit/sn. dir. Bu bant genişliği takdir edersiniz ki video için oldukça dardır. Dolayısı ile PAL videoyu bu banda indirmek yüksek maharet gerektirir. VCD'nin Mpeg-1 ile kodlanmış bir video olduğunu yukarıda belirtmiştik. Mpeg-1, kabaca, video içerisindeki hareketin belirlenerek bu bilgi doğrultusunda sıkıştırma işleminin gerçekleşmesi prensibine dayanır. Video içerisindeki hareketin belirlenebilmesi oldukça karışık bir işlemdir. Elde edilen VCD'nin kalitesi bu hareketin ne kadar iyi belirlenebildiği ile doğru orantılıdır. Mpeg-1 elde etmede iki ayrı yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki işlemin gerçek zamanda oluştuğu realtime yöntemdir. Bu yöntemde video görüntüsü, gerçek süresi boyunca özel bir donanım aracılığı ile Mpeg-1 formatına sıkışıtırılır. İkinci yöntemde ise, video görüntüsü yazılım aracılığı ile gerçek süresinin birkaç katı zaman içerisinde işlenerek Mpeg-1 formatına sıkıştırılır.


VCD-Realtime

Bilgisayar içine veya dışına özel bir donanım eklenir. Bu donanım video ve audio girişlerine sahiptir. Video ve audio bu donanım aracılığı ile bilgisayarın içerisine kayıt edilirken Mpeg-1 formatında sıkıştırılır. Doğal olarak bir saatlik görüntünün içeri atılma süresi de bir saattir. Bu işi yapan kartlar genel olarak Mpeg Encoder olarak adlandırılırlar. Fiyatlar genel olarak video kalitesinin de bir göstergesidir. Yüksek fiyatlı donanımlar hareket değelendirmesini daha iyi yaptıkları için daha iyi sonuçlar verirler.

VCD-Non Realtime

Yukarıdaki yöntemin tersine bu yöntemde görüntü bilgisayarın içerisine Mpeg-1 formatında sıkıştırılarak alınmaz. Başka bir formatta alınır. Muhtemelen Mpeg-1 den çok daha kaliteli bir format kullanılır. Bilgisayar içerisine alınan görüntü daha sonra bir kodlama yazılımı ile Mpeg-1 formatına sıkıştırılır. Bu işlem görüntünün normal süresinin birkaç katı kadar sürer. Bu işi yapan yazılımlara "Encoding Software" adı verilir. Yüksek fiyatlı donanım kodlayıcıları ile kalite olarak baş etmenin tek yolu yazılım tabanlı kodlayıcılar kullanmaktır.

VCD konusunu bitirmeden önce birkaç noktaya daha dikkatinizi çekelim. Bunlardan ilki, kaynak görüntüsü ne kadar kaliteli ise VCD'niz o kadar kaliteli olur. İkinci çok önemli nokta görüntü kenarlarında oluşan yüksek gürültü. VCD yaparken, özellikle yazılım aracılığı ile yaparken mutlaka görüntüyü kenarlarından %10 ila %15 arasında kesmeniz gerekir. Bu sayede sıkıştırılacak bölgeyi daraltarak hem sıkıştırma performansını hem de kaliteyi artırabilirsiniz. Ve son olarak eğer yüksek kaliteli bir VCd istiyorsanız filtreleme işlemlerini doğru yapmalı ve görüntünün tipine göre ( hareketli, durağan ) sıkıştırma yapısını değiştirmelisiniz.



DVD

DVD (Digital Versatile Disk) bilindiği gibi Mpeg-2 teknolojisi üzerine kurulmuştur. DVD, VCD gibi çok dar bir çerçeveye sahip değildir. Öncelikle 720x576 boyutlarında video kullanmaktadır ve bant genişliği de değişken olabilir. Mpeg-2 formatı da yapı olarak Mpeg-1'i andıran bir sıkıştırma algoritmasına sahiptir. En büyük farklarından biri Mpeg-2'nin videodaki field yapısını desteklemesidir. Bant genişliği daha geniş olduğu için DVD, VCD ye göre kıyaslanamayacak kadar daha kaliteli sonuçlar üretir. DVD'de kullanılmak üzere Mpeg-2 video oluşturmak için de aynı VCD'de olduğu gibi iki yöntemimiz var. Bunlardan ilki donanım destekli Realtime yöntem diğeri ise yazılım tabanlı Non-Realtime yöntem.


DVD Realtime

Aynı VCD yaparken olduğu gibi Bilgisayar içine veya dışına özel bir donanım eklenir. Bu donanım aracılığı ile video gerçek zamanlı olarak Mpeg-2 kodlanır. Mpeg-2 kodlayan donanımların fiyatları Mpeg-1 kodlayanlara göre nispeten daha pahalıdır. Mpeg-2 kodlamada göz önünde tutulacak olan kalite ile birlikte video'nun kaplayacağı alandır. Çoğu zaman video kalitesi bir sorun olmazken bu videonun kapladığı alan ciddi sorun olmaktadır. Karşılaştığımız soruların pek çoğu bu konudadır.


DVD Non-Realtime

Bu yöntemde aynı VCD'de olduğu gibi yazılım kullanılarak kodlama yapılmaktadır. Mpeg-2 daha fazla bilginin işlendiği bir işlem olduğu için yazılım tabanlı kodlama, kullanılan yazılıma da bağlı olarak oldukça uzun sürebilir. Yine VCD'de olduğu gibi, kalite olarak pahalı donanımlarla rekabet edilmek isteniyorsa yazılım tabanlı kodlayıcılar en iyi çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

DVD yaparken, yukarıda da belirtildiği gibi en önemli sorunlardan biri en çok görüntüyü en az yer kaplayacak şekilde sıkıştırmaktır. Bu nedenle ya oldukça pahalı donanımlar kullanmalısınız ya da yazılım tabanlı bir çevirici de uygun ayarlarla kodlama yapmalısınız. İyi sonuçlar almak için doğru filtreler kullanmalı ve mutlaka multipass VBR bir algoritma kullanmalısınız. Multipass oldukça uzun süren bir işlemdir fakat videonun en optimum bir şekilde sıkıştırılması için gereklidir. DVD oluştururken VCD'den farklı olarak bir "Authoring" yazılımı kullanmalısınız. Authoring yazılımı Mpeg-2 kodlanmış görüntülerle, sesi alır ve DVD'ye uygun bir şekilde yazar. Bu sırada isterseniz DVD'ye alt yazılar, menüler ekleyebilirsiniz. Alt yazı adedi, menü adedi ve kalitesi kullanmış olduğunuz Authoring yazılımlarının becerisine bağlıdır.


Çok yaygın olarak kullanılan yazılımlardan biri TMP Encoder'dır. Hem Mpeg-1 hem de Mpeg-2 kodlayabilen bu yazılım peformansı, kalitesi ve sunduğu filtre seçenekleri ile oldukça iyi bir seçim olur. Bir diğer başarılı yazılım ise DıGıcraft Mpeg Encoder. Bu yazılımda yine Mpeg-1 ve Mpeg-2 kodlama yapabiliyor. Oldukça başarılı bir yazılım olduğu söylenebilir. Özellikle Mpeg-1 kalitesi gerçekten iyi. Bir diğer yazılım ise Ligos Mpeg Encoder. Oldukça hızlı ve güzel sonuçlar üretebilen bir yazılım. Tek kötü yanı scale yapamıyor olması. Özellikler Mpeg-2 kalitesi çok iyi.
admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla